בתים פרטיים רבים בישראל שואפים לחבר בין החוץ לפנים הבית ולנצל את הטבע כמרחב מחייה אינהרנטי. כיצד תוכלו להפוך את החצר והחללים הפנימיים למקשה אחת, ולהחדיר את האיזון והשלווה לתוך חיי השגרה, מבלי לפגוע באינטימיות הביתית?
אם במשך דורות היווה הבית הישראלי לפני הכל "מבצר מוגן", הרי שככל שתרבות הפנאי והבילוי בטבע, כמו גם היציאה להליכות ופעילות ספורט בשטח, תפסו את מקומם באורח החיים הישראלי, כך גם נוצר הרצון להתחבר לסביבה בשעות השהות בבית. בנוסף, הצורך בביטחון קיבל מענה מחדרי הממ"ד וכן, לתכנון ועיצוב הבית הישראלי חדר הסגנון המודרני, ששם את צרכי הדיירים במרכז והציע לפתוח את החללים ולהרחיבם, על מנת שהבית ישרת פונקציונאלית את דייריו, באופן מקסימאלי של ניצול השטח.
המציאות החדשה שנוצרה, היוותה כר פורה לסגנון העיצוב ותכנון הבתים הישראליים החדשים ואיתה צמח גם הרצון לעשות צעד נוסף קדימה ולחבר בין הבית לחצר או למרפסת. כיום, במעט מחשבה ותכנון, ניתן לייצר חיבור גדול ביניהם, כאשר ההתייחסות לחצר יכולה להיות ממש כאל חדר נוסף בבית, ללא מגבלת תקרה ויחד עם זאת, תחום ומובנה.
החלונות יוצרים את החיבור המושלם בין הגינה לבין חלל הפנים ליצירת זרימה בבית
בין אם מדובר במרפסת בבניין ובין אם מדובר בחצר רחבת ידיים, כאשר יוצרים שפה עיצובית אחידה שמדברת עם הפנים והחוץ, הרי שבאופן כמעט מיידי הם הופכים ליחידה אחת. באופן זה ניתן למשל, ליצור שימושים פונקציונאליים, כגון פינת ישיבה או פינת אוכל, התואמת לשפת העיצוב של המטבח הביתי, תוך הקפדה על התאמת החומרים ועמידותם לתנאי מזג האוויר. בין שתי פינות האוכל, החיצונית והפנימית, ניתן לחצוץ באמצעות דלתות אלומיניום, אשר מספקות עמידות סביבתית, לצד שפע סגנונות עיצוב ומאפשרות את החיבור הטבעי בין החללים.
ככלל, המגמה המסתמנת כיום היא שימוש במפתחים גדולים וויתור מוחלט על קירות הפונים לחצר והחלפתם בדלתות וחלונות אלומיניום וזכוכית, מה שמאפשר את החיבור האולטימטיבי בין חוץ לפנים ויוצר מראה אסתטי ונקי. טרנד המפתחים הגדולים וחיבור חכם בין הפנים הבית לחוץ העלה את הפופולאריות של מערכות דלתות הזזה יציאה לחצר וגינה או למרפסת בזכות תמיכה במפתחי ענק כגון באוהאוס 2600 ואפשרויות בידוד ואיטום מתקדמות לחיבור נכון בין הפנים לסביבה שבחוץ. כל היופי הזה יכול לבוא לידי ביטוי גם על ידי פתרונות ההצללה, שנותנים מענה לצורך בבידוד, שסיפקו בעבר ה"בלוקים".
אם החלטתם לפתוח את הבית, מומלץ להתאים את עובי הזגוגית לטובת צמצום רעשים, את סוג התריסים וההצללות, את מנגנון הנעילה ועוד, על מנת לשמור על תחושת הביטחון והאינטימיות הביתית.
על מנת לשמור על בחירת צבעים עקבית, שתקיף את מעטפת הבית והחצר ותיצור יחידה מתקשרת אחת, ניתן לעשות שימוש בגוני הלבן לקירות המעטפת, החלונות והדלתות ואליהם ליצוק צבע אחד אהוב ופלטת צבעים מונוכרומטיים משלימה, כאשר אותם גוונים של הצבע המרכזי, נשזרים באלמנטים פנימיים וחיצוניים, לרבות גווני ריהוט הבית והגינה, פינות הישיבה ואף הצמחייה.
ליצירת החיבור אפשר להוסיף בתוך חללי הבית צמחי תבלין, ריהוט בגוונים טבעיים, פרקט או שטיח בגוונים חמים. יש לציין, כי היתרון בצבעים המחוברים לטבע ולכפריות הוא, שהם אינם סותרים את גווני האפור-שחור, שיוצרים את הדרמה בעיצוב המודרני ובאותו אופן, משתלבים בכל סגנון ייחודי, כגון האקלקטי האישי, הוינטג' העתיק ועד למקסיקני הצבעוני.
העיקרון המנחה הוא שהקרקע בחוץ היא הצבע הדומיננטי, בין אם חום-אדמה או ירוק- דשא ואילו השמיים מייצגים את הכחול הבהיר ואת אור השמש הזורחת. בין לבין נמצאים צבעי הביניים, כך שהתאמת צבעי חללי הבית לגלגל הצבעים של הטבע, תוסיף לחיבור ולתקשורת ביניהם.
עצה בבחירת סגנון עיצובי לדלתות הפונות כלפי חוץ- יש לשים דגש על בחירת גווני ומרקמי מסגרות פתחי היציאה, החלונות ודלתות החוץ, אשר הופכות למעין חומר מגשר. ניתן לבחור גווני ירוק, חום וכחול המסמלים את הטבע, גוונים לבנים להשלמת המעטפת וכן, מרקמים שונים, כגון חלקים, מבריקים או מגורענים, בהתאם לסגנון העיצובי ולסגנון הזרימה ההרמונית של הבית עם החצר.
צלם: שי אפשטיין
צלם: שי אפשטיין
צלם: עינת דקל
צלם: שי אפשטיין
צלם: שי אפשטיין
צלם: שי אפשטיין
צלם: עינת דקל
צלם: שי אפשטיין